mandag 11. april 2011

ABISKO - KAUTOKEINO

3.04. Abisko, hviledag. Vasket tøy, spiste, spiste. Traff Turid, Stian og Jarle (Eventurlig.blogspot.com) om kvelden. Går videre med dem. Spennende endelig å gå sammen med noen. Går mer østlig en planlagt, mye gjennom Sverige, flatere, raskere.
4.04. Abisko - Tornetresk v/ Laimoluokta 8 t. På vannet i hele dag, greit nok, men kjedelig. Fin kveld med bål og telt, en blåmeis skjønte ikke å være redd, var helt innpå oss.
5.04. Til Kamasjaure 10 t. Resten av Tornetresk og skuterled nordover. Fint vær, fin tur. "Eventurlig" går med feller, jeg med klister. Begge deler fungerte bra i dag. Kamasjaure er ei uværsbu, med brei brisk og ovn. Turid skaffet ved fra en same. En annen same, Henrik Päiviö, var innom og fortalte om oppvekst i området her, et utrolig værhardt sted, om jerv, lo, varg og rein. Spennende. Han var tidligere idrettsmann, hadde drevet med bla multisport. Hadde nylig kjørt Sverige fra Treriksröset til Ystad på skuter (Sverige på langs) og samlet inn over 600.000 kr til Haiti. Han tok intervju av oss og ville få noe inn i aviser i Norrbotten.
6.04.Til Rostajaure fiskecamp 6,5 t. Flatt, klister, ble vanskelig etter hvert. Kiosk med øl, sjokolade, kjeks. Mest finner på fisketur her. Vi fikk mye harr av verten, han hentet det i et garn, kjempemiddag.
7.04. Til Keinovuopio 6 t. Lavt skydekke på fjellet, fint da vi kom ned mot dalen sør for Kilpisärji. Same på skuter stanset og fortalte, han var ute og så etter reinen, de var i bevegelse nå mot vest, kalving vil skje snart. Han brydde seg ikke om nasonal grense, var nok mer same enn norsk eller svensk. I Keinovuopio bodde vi i hus som var de nordligst fast bebodde i Sverige, tett inntil finskegrensa.
8.04. Til Kaskajoki i Finland 8 t. Krysset grensa ved Saarikoski. Skuterled østover. Vi traff en finsk forsker som var ute og så etter arctic fox, ikke sett i Finland på mange år, for mye rødrev og for lite lemen. Heldigvis skuterspor til hytta, begynner å bli sukkersnø og råttent. Finske statsskog dreiv hytta som sto åpen, trivelig sted.
9.04. Til Goahteluoppal i Norge 9 t. Skulle følge en elvi et flatt område som gjorde mange svinger, det blei vanskelig, hvilken vei randt elva? Tok kompassmarsj og fant elva der den var mer markert. Gps inn mot hytta. Finmarksvidda er ofte flat og diffus. På fjellstua var det ikke folk, etter mye tlf. ordnet Turid plass i en åpen gjeterhytte. Ferske gaupespor langs skutersporet, mange dyr velger fast underlag nå.
10.04. Til Kautokeino 6 t. Fulgte vassdraget mer eller mindre, på elva siste 2 mil. En same sa at om få dager vil det ikke være mulig å ferdes på elveisen. Bor på Actc motell og camping. Pizza på Pit Stop Kautokeino. Fullt med samer i kofte og stas, det var konfirmasjon i naborommet.
11.04. Kautokeino, hviledag. Hentet kart på posten, fått skrevet ut skuterløyper på kommunehuset. Det er mildt, håper siste biten over vidda og ut mot Nordkapp kan fullføres på ski.

6 kommentarer:

 1. Hei!
  Du nærmer deg målet, flott, stå på Åmund.

  Hilsen Ole Kristian

  SvarSlett
 2. Hei Åmund!
  Det tok litt tid før jeg fikk med meg at du er avgårde. Så bra! Kommet langt og greier. Nå er det bare sjarmøretappen igjen :-) Lykke til og nyt resten av turen. Håper du som jeg skulle ønske Norge var ennå litt lenger....

  hilsen Dagny

  SvarSlett
 3. Så morsomt å møte samer som forteller om livet på vidda. Kos deg på turen :)

  SvarSlett
 4. Hej!
  Jag fick ett mail från nsd.se att artikeln kommer att publiceras i tidningen troligen på torsdag.
  Jag skrev en liten artikel och levererade även två bilder till tidningen i fråga.
  Har även skickat ett "rep" åt kuriren.nu, men i skrivandes stund har jag inte fått något svar än från dem.
  Jag ser att ni far fram som ett "snälltåg" och med den farten så har ni snabbt nått slutmålet.
  Ni verkar ha humöret uppe och att grejerna verkar också hålla.
  Det kom tre norrmän ”på tur” till Kamasjaure, samma dag som ni åkte iväg.
  Dom hade startat från Torneträsk och skulle till Kautokeino. Jag berättade att det finns ett färdigt skidspår hela vägen fram och berättade att ni var ett dygn före dem, eftersom dom också skulle övernatta i Kamasjaure.
  Skickar en hälsning åt er alla och en önskan om fortsatt lycka på färden.
  God tur!
  Hälsningar/Henrik Päiviö

  SvarSlett
 5. Här en liknande "tur" fast på snöskoter.
  Sverige på langs!
  http://treriksroset-ystad.blogspot.com/2010/02/snoskoteraventyret-insamling-haiti.html

  SvarSlett
 6. En uppdatering av "Sverige på langs";
  http://treriksroset-ystad.blogspot.com/

  SvarSlett