lørdag 2. april 2011

Sverige, stort sett

Hadde fine dager i Bodö sammen med Anne; konsert med Kvitnes, pizza, kafebesök, tannlege, klippet hår og skjegg, spiste og slappet av. Dårlig vär, helt greit, det var dårlig i fjellet også.
26.03. Buss fra Bodö til Sulis. På ski opp til Ny-Sulitjelma 2,5t. Bratt og mye nysnö, kom fram rett för det ble mörkt.
27.03. Til Staddajåkkå 11 t. Stadig bratt opp i dyp lössnö. Så ned forbi Sorjushytta på norsk side, spiste, til Sårjåsstugan på svensk side, fint före, stugan var stengt, krabbet inn et vindu og fikk laget mat, var gass der. Gikk videre til Ståddåjåkkå. Padjalanta nasjonalpark i flere dager framover. Det fyres med gass på noen svenske hytter, greit når en skjönner opplegget.
28.03. Til Arasluokta 8,5 t. Fint vär, bra före. Så 6 elg i fjellbjörkeskogen. Ofte flere stugor på samme sted, en er alltid åpen. Tre stykker fra Nederland var her, de gikk på truger. Hadde värt mange ganger i disse fjella. Hyttene ligger ofte ved samiske sommerbosettinger.
29.03. Til Kisuris 12 t. En fin (og lang) dag i Padjelanta, så tre elger, vi hadde fölge en stund, på avstand. Trugeholenderne tok meg igjen opp en bratt stigning, bratt oppover er värst med pulk. Kom på et scooterspor, fulgte det. Statens naturvårdsverk driver hytter i nasjonalparken, de hadde värt og sjekka. Sporet gikk ikke til hytta jeg hadde tenkt meg til, men til Kisuris, derfor så lang tur, blei kortere dagen etter. Ble kaldt på kvelden, men fin solnedgang. Nådde hytta för teltet måtte opp, heldigvis. Fin utsikt mot Akka, en 2000 meterstopp i Store Sjöfallet nasjonalpark. Så også en del av fjellene i Sarek. Glad det var klart og god sikt her.
30.03. Til Ritsem 6 t. Fulgte Padjelantaleden, etterhvert snöscooterled. Begynte å se folk som gikk på ski, nordmenn, en del starter i Abisko og går sörover. På Ritsem var det bilvei fram, masse scootere, campingplass med scootere utafor alle steder. Dusjet og vaska töy, butikk.
31.03. Til Hukejaure 10 t. Nok en fin dag i svensk lappland. Grönn swix, sol og stille. Scooterleden ble flittig brukt. Stugan var ganske full, mest av scooterfolk, fikk saft og tårta av stugvärdens fru. To norrbaggar fra Oslo var på scootertur og lå i en kåte/gamme som hörte til stugan. Verten fortalte om fire norske rypejegere som hadde värt der for kort tid siden, de hadde skutt 30 ryper og etterlatt seg 90 tomme ölbokser.
01.04. Til Alesjaure 9 t. Ut av scooterleden og bort til Ivarsten, en kjent grensestein med innhugne kongekroner fra 1763. Ingen visste hvem Ivar var. Fulgte grensa et stykke. Mye dyrespor og små flokker med reinsdyr. Snar overtok spora etter scooterne og flokker med scootere, da så jeg ikke flere dyrespor eller dyr. Tydelig hvem som ruler i noen områder oppi her. Det var ikke bare scooterledene som ble fulgt, opp på fjell og mye brodering utover. Scooterspor er fine å gå i, men er det ikke mulig å få dem uten alt det bråket og behöver de å väre så mange? På Alesjaure rakk jeg akkurat badstutida for menn, kjöpe en boks cola og drakk den i badstua, luksus! Alle måtte hente en bötte med isvann fra jåkken til badstubruk. Dog sledding Adventures in Swedish Lapland, Jokkmokkguiderna, med mange hundespann og nasjonaliteter var i badstua samtidig, .. ja,ja.
02.04. Til Abisko 8,5 t. Grått, vind litt snö, er finväret over? Fulgte Dag Hammarskjöldsleden. Ved utforkjöringa til Abiskojaure ca 10 stykker på truger, barn og voksne, fra Dubai, USA, Sveits,... Fra grönn swix til blötere enn blå ekstra fra 800 til 500 moh. Spiste på stugan ved Abiskojaure. Kjöpe skismöring som jeg ikke fikk brukt for da jeg kom ut regnet det. Hadde heldigvis nye blötere, det var vel K70. Sånn brukbart en stund. Ned til Abisko burde jeg vel hatt klister, men ville ikke. Abisko Turiststasjon har egen jernbanestasjon og er en enorm greie. Badstu i dag igjen, men ikke så töft som på forrige stuga hvor vi sto ute og kjölet oss ned. Blir nok på Abisko i morgen, meldt mildt da også, så kaldere. Trenger en hviledag, mange fine og lange dager merkes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar